Salát z červené čočky s koriandrem
1 šálek červené čočky
4ks cherry rajče
1/2 cukety
1 mrkev
3 jarní cibulky
ghí/ olivový olej
svazek čerstvého koriandru
1/2 limetky
jablečný ocet
sůl, pepř
Omytou čočku zalijeme v hrnci dostatečným množstvím vody, přidáme cca 2 lžíce jablečného octa, osolíme a necháme pod pokličkou vařit. Červená čočka se vaří opravdu krátce. Na salát je ideální tzv. „al dente“, když jí ochutnáte, měla by ještě lehce křupnout. V tu chvíli čočku scedíme a dáme stranou.
Zeleninu do salátu, mrkev, cherry rajče, cuketu a bílou spodní část cibulky, nakrájíme na drobné kostičky a orestujeme na ghí nebo olivovém oleji. Zelenina by měla zůstat křupavá, netrapte jí na pánvi proto moc dlouho. Okořeňte jí solí a pepřem a vmíchejte do uvařené čočky. Salát zakápneme limetovou šťávou a vmícháme posekanou nať z jarní cibulky. Ta ve vlažném salátu příjemně změkne a lehce zavadne. To ale není to pravé pro koriandr! Ten proto přidáme až do vychladlého salátu. Nakonec dochutíme solí a pepřem a necháme vychladit.
Lehký asijský salát z rýžových nudlí s kuřecím masem
mrkev 50 g
salátová okurka 50 g
ledový salát 50 g
čerstvý koriandr 1 hrst
jarní cibulka 10 g
kuřecí prsa 120 g
olivový olej 1 lžička
rýžové nudle v suchém stavu 70 g
loupaný černý sezam 5 g
sůl a čerstvě namletý pepř
zálivka:
šťáva z 1/2 limety
sójová omáčka se sníženým obsahem soli 1 lžička
med 1/2 lžičky
chilli vločky 1/4 lžičky
Mrkev omyjte, oloupejte a pomocí škrabky na brambory ji nastrouhejte na tenké proužky. Poté si omyjte okurku a nastrouhejte ji stejným způsobem jako mrkev. Ledový salát omyjte a natrhejte. Koriandr a jarní cibulku nasekejte nahrubo.
Nyní v hrnci přiveďte k varu přibližně 1 l vody na vaření rýžových nudlí. Mezitím začněte připravovat kuřecí prsa: nejprve je nakrájejte na cca 2 cm široké proužky, které osolte a opepřete, následně si v pánvi rozehřejte 1 lžičku olivového oleje, přidejte nakrájená prsa a opékejte je 5–7 minut na středním plamenu. Až začne vřít voda v hrnci, osolte ji, přidejte do ní rýžové nudle a vařte je na středním plamenu po dobu uvedenou na obalu (většinou se jedná o 3–5 minut). Po uvaření nudle důkladně propláchněte vodou.
Nachystejte mísu a dejte do ní uvařené nudle, opečená kuřecí prsa, nastrouhanou mrkev, okurku a ledový salát. Poté v menší misce smíchejte všechny ingredience na zálivku, výslednou směs nalijte do mísy s nudlemi, masem a zeleninou a vše promíchejte.
Směs z mísy přemístěte na servírovací talíř, nasekaným koriandrem, jarní cibulkou a sezamovými semínky a podávejte.
Salát z pečené dýně s restovaným masem
1/2 malé dýně
3 lžíce olivového oleje
200 g krůtího masa
1 špetka soli
1 lžička rozmarýnu
1 lžička bazalky
1 hrst čerstvé rukoly
na zálivku
1 lžička medu
1 lžíce vinného octa
1 lžička olivového oleje
1 stroužek česneku
Z dýně odstraňte semena, oloupejte ji a nakrájejte na kousky. Naskládejte je na plech vyložený pečicím papírem a dle chuti okořeňte solí, bazalkou a rozmarýnem. Pokapejte olivovým olejem a pečte na 180 stupňů asi 25 minut do změknutí.
Zatímco se dýně peče, nakrájejte na kousky maso a orestujte ho na trošce olivového oleje.