Cizrnové těstoviny s lososem
100g těstoviny cizrnové
1 filet lososa
50g rukoly
0,5 kelímku zakysaná odlehčená smetana
Sůl, pepř, kůra z citronu – jemně strouhaná
Těstoviny uvařte v osolené vroucí vodě podle návodu na obalu. Mezitím v pánvi s nepřilnavým povrchem rozpalte olivový olej a pak na něm pět minut z každé strany opečte lososa. Osolte ho a opepřete. Lehce zchladlého lososa natrhejte na kousky. Penne sceďte, prokapejte olivovým olejem, osolte a smíchejte s rukolou, zakysanou smetanou a citronovou kůrou. Přidejte lososa a podávejte.

Pečené kuře s šouletem
kuře (nejlépe celé)
cizrna
hrách
kroupy
máslo
jarní cibulka
šalotka
slanina
česnek
římský kmín
majoránka
tymián
petržel
sůl
pepř
Propláchneme cizrnu, hrách a kroupy ve vodě a dáme vařit do osolené vody do měkka. Bohužel je nutné vařit každý komponent zvlášť, neboť kroupy jsou hotové za 20 minut, ale na cizrnu si počkáme skoro hodinu. Doporučuji koupit celé kuře, nabourat si ho a ze skeletu a křídel si založit vývar. Z jednoho kuřete uděláte hravě navíc 3 litry dobrého vývaru a cenově vám to vyjde ještě o polovinu levněji.
Stehna a prsa opláchneme, dáme do pekáčku, osolíme, opepříme, posypeme kmínem a tymiánem a přidáme dvě cibule, 3 stroužky česneku. Podlejeme vodu tak, aby bylo kuře ze 2/3 ponořené a dáme péct do předehřáté trouby na 180° asi na hodinu
Orestujeme slaninu s cibulkou tak, aby byla slanina dobře vyškvařená a cibulka zlatavá. Vymažeme si další pekáč máslem a smícháme hotové kroupy, cizrnu a hrách s tymiánem, majoránkou, solí a pepřem. Nasekáme do směsi asi 4 stroužky česneku a dobře promícháme. Na povrch položíme pár plátků másla a položíme na ně upečené kuře. Asi na 20 minut necháme spolu dopéct v troubě na 160°. Aby byl šoulet šťavnatý, můžeme podlít šťávou z kuřat, která nám zůstala v prvním pekáči.
Jáhlové karbanátky
1 hrníček jáhel
1,5 hrníčku vody
sůl
čerstvě mletý pepř
4 vejce
petrželová nať
zelenina podle chuti
1 lžíce másla
Základem jsou jáhly, které se před vařením mají propláchnout vodou a podobně jako se vaří rýže, přilije se do kastrolu na jeden díl jáhel jeden a půl dílu vody. Vaří se asi deset minut přikryté pokličkou a dalších deset minut se nechávají odstát.
K vychlazeným jáhlám se postupně přidávají samé dobré věci – vajíčka uvařená natvrdo a jemně nasekaná, lžíce změklého másla, petrželová nať, slunečnicová semínka opražená nasucho na pánvi a kdo chce mít karbanátky pěkně barevné, může přidat i trochu nakrájené nebo nastrouhané zeleniny.
Stačí dosolit, opepřit a důkladně rukama prohníst těsto. Z něj se vymodelují kulaté karbanátky, které lehce obalíme ve strouhance a osmažíme na přepuštěném másle.