Monosacharidy, polysacharidy, bílkoviny, vláknina, kalorie… Z pojmů, které se v posledních letech skloňují ve všech pádech, může jít laikovi hlava pěkně kolem. Kolik kalorií je moc? Proč máme nedostatek bílkovin a vlákniny? Otázek, které se Vám hlavou proženou pokaždé, když zjistíte, že jste nezhubli, nebo že jste dokonce přibrali, je dost. Jednou z chyb je špatné rozklíčování údajů na etiketách potravin.
Složení produktů a pořadí surovin
Na každé etiketě musí být složení produktu. Vždy platí, že procentuální zastoupení složky je dáno jejím umístěním ve výčtu – první složka je zastoupena nejvíce, další méně, další ještě méně… Obchodníci Vás mohou nalákat třeba na celozrnný žitný chléb, ale pokud na etiketě objevíte na prvním místě pšeničnou mouku, buďte si jistí, že té zdravější, žitné, tam může být třeba úplné minimum.
Minimální trvanlivost versus datum použitelnosti
Na každé potravině by měla být informace o minimální trvanlivosti nebo o datu použitelnosti. Zatímco uplynulá minimální trvanlivost znamená, že prodejce neručí za chuť a výživovou kvalitu produktu, ale i v této lhůtě je může prodávat, datum použitelnosti je takový deadline, který nelze překročit. Po uplynutí tohoto data prodejce nemůže produkty nabízet ani ve slevě. Mohou být totiž zdraví nebezpečné.
Energetické složení výrobku
Energetické složení výrobku říká, kolik bílkovin, sacharidů a tuků, ale i jiných složek přijmete když produkt sníte.
Sacharidy/cukry: Důležité je vědět, že bychom měli omezovat cukr. Nahradit je ale umělými sladidly, to je trochu cesta do pekel. Lepší je dobrotu nahradit zdravější alternativou.
Bílkoviny: Tady zádrhel nebývá.
Tuky: Tuky jsou ve stravě potřebné, ale musí jít o tuky zdravé. Pozor, to, co je odtučněné, nemusí být nutně zdravé. Zpravidla tuto informaci najdeme u jogurtů nebo sýrů – lepší je dát si jednou za čas poctivý sýr s 30 až 45 % tuku a dobrý jogurt než denně jíst odtučněné produkty
Obsah vlákniny
Vláknina je důležitou složkou stravy, její nedostatek způsobuje potíže s látkovou výměnou. Denně bychom měli přijmout 18 až 32 gramů vlákniny.
Obsah soli
Se solí to většina z nás pěkně přehání a zatěžuje tak organismus, aniž by o tom věděla. Odnáší to především ledviny a srdce. Ideální příjem soli je 5 g kuchyňské soli denně, což jsou 2 g sodíku, který je tělu prospěšný. Pozor! Na kávovou lžičku se vejde asi 8 g soli, což je mnohem více, než bychom měli denně přijmout!
Jak tedy vybrat konkrétní potraviny?
Sýry: ideální jsou ty s 30 % tuku v sušině. Nižší obsah tuku než 30% značně ovlivňuje chuťové vlastnosti výrobku – sýrová chuť mizí. Naopak sýry s více než 45 % tuku v sušině jsou chuťově výrazné, ale také dost tučné a měli bychom je do jídelníčku zařazovat méně často.
Šunka: čím víc masa v šunce je, tím lépe. Ideální je kupovat šunku s alespoň 90 %masa, ale ani při 80 % neprohloupíte. Méně masa už ale o šunce nevypovídá nic moc dobrého. Také by měla obsahovat co nejméně tuku a soli.
Ovoce a zelenina: ovoce a zelenina patří ke zdravému životnímu stylu, ale u ovoce si musíme dávat pozor na ovocný cukr. Při redukci nebo udržování váhy bychom si měli ovoce dopřát jen dopoledne nebo v době vyšší fyzické aktivity. Zaměřit se spíš na lesní plody, jablka, hrušky nebo citrusy.
Mléčné výrobky: zapomeňte na ty odtučněné a s umělými sladidly. Raději si dejte jednou za čas poctivější jogurt. Ideální jsou bílé jogurty, proteinové a kysané mléčné výrobky.
Cereálie a müsli: v cereáliích a müsli musí být méně než 28 gramů cukru na 100 gramů, vlákniny musí být více než 1,3 gramů na 100 kcal a obsah sodíku musí být nižší než 500 miligramů na 100 gramů.
Pečivo a těstoviny: tady si všímejte hlavně množství vlákniny a také mouky, z níž jsou produkty vyrobeny – zdravější jsou tmavé a celozrnné varianty. Pozor! Tmavé pečivo nemusí být nutně zdravější – mnozí obchodníci ho záměrně zabarvují karamelem
Ne každý ale chce zdlouhavě číst etikety – pak funguje jednoduché pravidlo. Potravina by neměla mít složení dlouhé jak „telefonní seznam” – pak je zbytečně kombinovaná a technologicky upravovaná.